zondag 23 januari 2011

Tandvleestransplantatie: deel I

Maandag 7 februari heb ik de eerste van 2 tandvleestransplantaties ondergaan. Hierbij wordt vlees vanuit je gehemelte weggesneden en onder je eigen tandvlees genaaid, waar dat tandvlees teruggetrokken is. De operatie gebeurt door een parodontoloog (tandarts - tandvleesspecialist) en gebeurt onder plaatselijke verdoving.

Het probleem situeert zich aan al mijn onderste snijtanden: overal is daar het tandvlees teruggetrokken. Dat komt waarschijnlijk door het dragen van een beugel en de opstapeling van tandsteen. Door een beugel zijn onderste tanden extra moeilijk te poetsen, zeker het stuk tussen het tandvlees en het blokje. Het kan ook erfelijk zijn... Zie foto links.

Hier een verslagje van de operatie: eerst werd mijn onderste tandvlees en mijn gehemelte verdoofd. Lastige spuitjes, zeker in je gehemelte! Daarna werd mijn onderste tandvlees opengesneden (horizontaal her hoogte van de wortels). Dan haalde de parodontoloog een stukje vlees uit mijn gehemelte. Dat is op zich wel vies: je ziet die tandarts een stuk vlees uit je eigen mond halen... :-( Dat stukje vlees wordt dan in de opening gestoken die de tandarts maakte ter hoogte van de wortels. Het tandvlees wordt dan in het gehemelte en onderaan toegenaaid door hele dunne, lichtblauwe draad. Aan die draad hangt een soort van 'vleeshaak', waardoor er gemakkelijk doorheen het vlees genaaid kan worden.

Bij mij werden 4 tandwortels behandeld, volgende keer zijn het er nog maar 2. Deze operatie duurde iets meer dan 2u alles in totaal. Ze viel best mee, alleen is het zien van dat stuk vlees dat uit je gehemelte wordt gehaald en die 'vleeshaak', niet zo fijn. Je voelt uiteraard niets van de pijn!

De behandelde zone ziet er vlak na de behandeling absoluut AFSCHUWELIJK uit. De parodontoloog trok een foto van 'voor' en 'na' de ingreep, en die van 'na' is echt.... gruwelijk! Overal blauwe draadjes en stukken vlees, net als een lappendeken. Gelukkig is dat na een paar dagen al veel minder gezwollen. Zie foto.

Ik mocht een week niet kauwen (dus niet eten!) en leefde op soep, smoothies, chocomousse, pudding en caloriehoudende drankjes uit de apotheek om niet teveel af te vallen. Praten was de eerste dagen een beetje moeilijk, maar de wonden genezen heel snel en je voelt elke dag duidelijke verbetering.

Ik heb deze ingreep laten uitvoeren door lth. Tommie Van De Velde in Medipolis (Wilrijk). Meer info vind je hier http://www.medipolis.be/monden/parodontologie:-een-gezond-gebit-begint-bij-gezond-tandvlees en hier http://www.medipolis.be/monden/ons-team
De ingreep kostte ongeveer 300 euro en er wordt géén terugbetaling voorzien door de mutualiteit.

38 opmerkingen:

  1. Hoi Sanne,

    Mijn naam is Carina en woon in Nederland. Ik zie dat jij een tandvleestransplantatie hebt ondergaan en de ruimte tussen de tanden helemaal weggenomen is. Mij is altijd verteld dat dat niet mogelijk is. Hoe diep waren jouw pockets?

    Bij mijn vier ondersnijtanden en 2 voortanden is het tandvlees ook teruggetrokken en wil eigenlijk ook een tandvleestransplantatie ondergaan, alleen ben ik zo bang dat het tandvlees misschien dan nog meer gaat terugtrekken.

    Ik hoor graag van je.

    Groetjes,

    Carina.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Carina

    Sorry dat je zo lang moest wachten op een antwoord.

    De ruimte tussen mijn tanden is niet weggenomen; dat is gewoon het gevolg van het wegtrekken van mijn tandvlees! Die gaatjes ontstaan doordat het tandvlees zich naar onder trekt en de tanden dus hun 'houvast' verliezen, waardoor de kans dat je tanden uitvallen, veel groter wordt. Het is omdat ik deze gaten echt lelijk ben beginnen vinden, dat ik naar een parodontoloog ben gegaan...

    Tandvlees dat zich terugtrekt na een tandvleestransplantatie, kan volgens mij niet, of toch slechts zeer zelden. Ik heb er alleszins nog niet van gehoord... Er wordt immers nieuw, dik vlees geplaatst dat helemaal ingroeit en weer steun geeft aan de tanden. Het kan wel zijn dat het tandvlees zich terug ietsje terugtrekt na de operatie, omdat de zwelling stilaan wegtrekt, maar dat is slechts een fractie; amper zichtbaar...

    Veel succes met jouw operatie en check zeker effe m'n nieuwe post!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hai Sanne,

    Ik heb hetzelfde bij één tand. Geen paradontitis, maar gevolg van een blokjesbeugel i.c.m. te hard poetsen o.i.d.

    Ik heb begrepen dat in deze situatie (dus niet bij paradontitis) het geplaatste vlees zich gewoon weer zal hechten aan de tand, net als het originele tandvlees. Klopt dit?

    En wat is de herstelperiode? (Dus de tijd inclusief het hechten aan de tanden)

    Zijn er ook al foto's van hoe het er nu uit ziet?

    Ik hoor graag van je!

    Groeten,
    L.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hey L

    Het tandvlees dat wordt geplaatst, hecht zich inderdaad aan het reeds aanwezige tandvlees en aan de tand. Je zou je ervan verbazen hoe snel dat dan ook nog gaat! Na een weekje is dat al helemaal vergroeid en mogen de draadjes er al uit.

    De hersteltijd was bij mij een week. In die week mag je zo weinig mogelijk je mond bewegen en moet je aangepast eten. Ik heb natuurlijk telkens 3 tanden laten doen; bij 1 tand zullen de gevolgen minder drastisch zijn.
    Het duurt dan ongeveer 3 maanden alvorens je tandvlees helemaal weer in orde is en dat het mooi aangegroeid is. Je kunt het gehechte tandvlees dan niet meer onderscheiden van het gewone.

    Zeker als het bij jou maar om 1 tand gaat, is het een klein ingreepje dat max. 2u zal duren en waarvan je amper pijn zult hebben. Zeker niet twijfelen!

    Het resultaat is te zien op mijn meest recente post van 5 mei. Groot verschil, al zeg ik het zelf!

    xxx Heel veel succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dank je wel voor je snelle antwoord :)

    Ja het nare is dat er bij alle tanden wel beginnende terugtrekkende signalen zijn, geen idee hoe dat tegen te houden is...

    Ik kan alleen geen informatie meer vinden op bij de medipolis oid, maar ik ga nog wel even verder zoeken, bedankt!

    Groeten,
    L.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Sanne,

    Ik wil je allereerst feliciteren met het behalen van het mooie resultaat. Heel goed gedaan!

    ik heb zelf inmiddels ook een tandvleestransplantatie gehad aan de onderste vier tanden. Volgens mij is alles goed gegaan. Had ook helemaal geen last en kon ook gewoon rustig kauwen. kon dus eigenlijk alles eten, als ik maar voorzichtig deed. Nu ben ik alweer 5 dagen verder en merk eigenlijk al vanaf de eerste dag dat wanneer ik ging spoelen er wil/geel weefsel loskwam en het zit op de rand van mijn tandvlees en tand. Ik heb met de paradontoloog hierover gebeld en die zegt dat het een teken is van het genezingsproces. Had jij hier ook last van?

    Ik hoor graag van je!

    Groetjes,

    Carina

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dag Carina

    Ik had inderdaad net hetzelfe als jou. Het is inderdaad een teken van een goede genezing. Dat gele weefsel is nieuw weefsel dat zich aan de tand of tandvlees vasthecht. Het is eigenlijk hetzelfde als het begin van een korstje op een wondje op bv. je been. Het wil gewoon zeggen dat je lichaam nieuw weefsel aan het aanmaken is, en dat is natuurlijk goed. Mondwondes genezen heel snel, dus het is normaal dat dat al na enkele dagen komt. Helemaal geen reden dus om je ongerust te maken of zo, integendeel!

    Veel succes ermee en hopelijk heb je een even mooi resultaat!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi Sanne,

    Bedankt voor je snelle reactie. Ik ben nu gerustgesteld door jouw antwoord.

    Een paar dagen geleden vond ik mijn tandvlees er mooi roze uitzien. Maar vandaag ziet het er weer donkerrood en een beetje opgezwollen uit. Het verschilt per dag heb ik het idee.

    Volgende week mogen de hechtingen eruit. Ben dan benieuwd naar het resultaat. In ieder geval bedankt voor je blog. Heb er heel veel aan gehad.

    Groetjes,

    Carina

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi,

    Ik heb vandaag ook een tandvlees transplantatie gehad.

    Er werd bij mij geen tandvlees uit m'n gehelmelte gehaald, maar er werd gebruik gemaakt van donor-tandvlees.
    Er is geen reden gegeven waarom dat zo is, dus daar ben ik na jullie verhalen eigenlijk wel benieuwd naar!

    Het doet bij mij wel echt goed zeer nu, de prikjes vielen daarentegen wel mee.

    Groetjes,

    Charlie

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hey Charlie

    Ik weet niet precies waarom er bij jou donorvlees werd gebruikt. Soms doen ze dat als je eigen tandvlees te dun is en dus niet gebruikt kan worden. Maar misschien is er bij jou nog een andere reden? Mijn tandvlees was voldoende dik om dat deeltje te transplanteren, veel meer vragen had ik daar niet bij :-) Vraag het eens na bij je parodontoloog? Die heeft er vast en zeker een verklaring voor!

    Bij mij deed het tandvlees ook echt pijn de eerste dag. Vanaf de 2de dag ging het wel al veel beter!

    Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hallo Sanne,

    Hoelang duurd het voordat de wond in je gehemelte genezen is? Ik heb hier namelijk erg veel last en pijn van..

    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hey, dat duurde eigenlijk maar een weekje bij mij. Mijn wonde is wel een paar dagen pijnlijk geweest, een trekkerig en pikkend gevoel, maar na een week was het helemaal mooi genezen en zijn de draadjes er ook uit zichzelf uit gegaan, dacht ik. Ik heb geen pijnstillers genomen, alleen maar een week gerust en amper gepraat. Hopelijk gaat de pijn snel weg!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hoi Sanne,

    Je tandvlees is echt mooi geworden.Ik overweeg ook een tandvleestransplantatie. Maar wat ik me afvraag.Wat gebeurt er met de gehemelte,als daar vlees wordt weggehaald? groeit dat stuk terug , hoe zit dat precies? bij voorbaat dank. groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hey, bedankt voor je reactie. Het stukje dat wordt weggehaald in je gehemelte, is niet zo groot. Het wordt vooral in de diepte weggehaald omdat het vlees daar dikker is. Het wordt dus gewoon toegenaaid en trekt wel een beetje, maar na 2 dagen is dat helemaal weg. Na een weekje mogen de draadjes er al weer uit en is het vlees iets lichter van kleur, maar eigenlijk al volledig terug volgroeid. Je zult je ervan verbazen hoe snel tandvlees groeit! Veel succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hey,
    Weet niet of je dit nog zal lezen...
    Ik moet ook een tandvleestransplantatie ondergaan en ben eigelijk een beetje bang.
    Als ik jouw ervaring lees krijg ik toch meer moed om het toch te doen!
    Is alles nog altijd in orde na 2 jaar?
    Ik heb vooral schrik voor de wonde in mijn verhemelte. Blijft dit voor altijd een holte? Of is dit niet meer voelbaar?
    En kan je dit meerdere keren laten uitvoeren? Ze kunnen toch niet blijven snijden in je verhemelte? Je vindt zo weinig info hierover....
    Groetjes!
    Elsie

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hey Elsie. Natuurlijk lees ik de berichten nog :-) Goh, alles is zeker in orde, maar in januari staat mijn 4e tandvleestransplantatie gepland. Wel veel minder ernstig dan de 1e en 2e, maar toch heb ik daar veel gevoeligheid. Het gaat trouwens om andere tanden, niet de tanden die destijds al behandeld zijn. Van de behandelde gebieden ben ik trouwens heel tevreden! De gevoeligheid is daar helemaal weg en het resultaat is echt mooi! Jammer genoeg heb ik het aan bijna elke tand (gehad), en zal het ook niet mijn laatste transplantatie zijn.
    De wonde in je gehemelte is na 2 dagen al bijna genezen, net als de wonde aan je tandvlees zelf. De genezing gaat ongelooflijk snel! De holte waar je tandvlees is weggenomen, blijft wel een paar maanden een 'putje' en blijft wat gevoelig, maar na enkele maanden is dit dus volledig weg.
    Een transplantatie kan meerdere keren uitgevoerd worden, maar het klopt dat ze niet kunnen blijven snijden. Er moet tijd genoeg zijn om het tandvlees terug te laten aangroeien, en dan nog... Mijn zus had hetzelfde, en bij haar hebben ze varkensweefsel gemengd met haar bloed, en zo hebben ze een pasta gemaakt. Klinkt zeer luguber, en dat is het ook wel wat, maar zo 'maken' ze eigenlijk tandvlees zonder het weg te snijden. Echt ongelooflijk. Het was wel experimenteel, maar het resultaat is ook verbluffend. Het is natuurlijk ook een wonde minder en ik had de indruk dat het nog sneller genas dan bij mij. Mijn parodontoloog geeft wel voorkeur aan 'eigen vlees'. Ik denk dat tandvleestransplantaties nog altijd wel vrij nieuw zijn en gelukkig is het maar bij slechts enkele mensen nodig. Ik ben alleszins heel tevreden over mijn parodontoloog en heb al veel mensen verwezen. Als je nog vragen hebt, stel ze gerust! In januari post ik nog een nieuwe post over mijn 4e transplantatie. x

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Dag Sanne, bedankt voor je reactie! Ik heb vooral schrik voor de holte in mijn verhemelte. Maar zo te horen groeit dit mooi terug. Ik kan het pas binnen een paar maanden laten uitvoeren. Ik heb momenteel nog een beugel...
    Ik vind zo'n transplantatie wel duur. Vooral na mijn ortho-behandeling😕. Maar het voornaamste is een goed resultaat! Ik wens je veel succes bij je 4de transplantatie. Ik zal het zeker opvolgen op je blog. X

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Hey Sanne, hoe is je 4de transplantatie verlopen? X

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Hoi, mooi resultaat zeg, wees er maar trots op! Was jouw gehemelte ook een tijd gevoelloos? Ca. 3 weken geleden heeft de implantoloog een stukje getransplanteerd en nog steeds voelt een cm2 verdoofd.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Hey Bas. Ik kan me niet herinneren dat mijn gehemelte gevoelloos was. Het voelde eerder aan als 'rauw vlees', wat het uiteindelijk ook wel was :-) Ik zou me eens informeren bij de persoon die je behandelde. Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Hoi Sanne! Blijf je na de behandeling (voor altijd) de plek voelen waar ze het vlees onder het gehemelte hebben weggehaald? Of groeit dat terug?

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Hey Karel. Nee hoor, na een tijdje voel je daar niets meer van. Het blijft wel een paar maanden iets 'anders' aanvoelen als je er met je tong overgaat, maar niet pijnlijk of gevoelig bij mij. Na enkele maanden is dat ook volledig weg...

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Hoi Sanne, ik heb door medicijngebruik enorm veel last van mijn tandvlees. Vooral aan mijn bovengebit. Na het trekken van een grote kies en er een groot gat is achtergebleven moet ik nu met de rechterkant kauwen. Zowel aan de buitenkant als binnenkant dus gehemelte is het tandvlees wat opgetrokken en erg dun geworden waardoor het vooral na het kauwen erg pijnlijk is. Bijt ook regelmatig op mijn wangen.Ik draag 's-nachts over mijn ondergebit een bitje. Eigenlijk is mij gehele gehemelte gevoelig en pijnlijk en vraag me af of ik daar ook voor naar een kaakchirurg kan. Het is namelijk nu bijna een jaar geleden dat de kies eruit is en heb daarna nooit meer fatsoenlijk kunnen eten. Ik moet alles fijn stampen of malen zodat ik niet veel hoef te kauwen. Dit geeft ook nog eens problemen met de spijsvertering. Moet je voor zo, n operatie een verwijzing van je tandarts hebben of kan je dat rechtstreeks afspreken? Zal nu wel niet direct mogelijk zijn in verband met de corona crisis maar ben wel benieuwd of dit nog te herstellen is. En wat zijn ongeveer de kosten voor zoiets ? Krijg je daar iets van vergoed van de zorgverzekering ?Ik
    ben woonachtig in Nederland.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Hallo. Ik ken jouw specifieke situatie niet echt, maar ik zou zelf denk ik via mijn tandarts gaan, en dan een doorverwijzing vragen naar de specialist in dat gebied. Ik weet niet of dat een kaakchirurg is, een parodontoloog of nog iemand anders... In België hangt de prijs af van de specialist of je doorverwezen bent of niet,... en ook van hoe groot het te behandelen gebied is. Zelf betaalde ii 4x 300 euro omdat er bij mij 4 verschillende ingrepen nodig waren. Omdat ik een speciale tandverzekering heb, betaalde de verzekering bijna alles terug. Hoe het zit in Nederland, weet ik niet... sowieso lijkt het me belangrijk om je goed te informeren over de behandeling en kostprijs, want het kan duur uitvallen... Veel succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Hi
    Ik heb 6 tanden laten doen in een keer, mijn gezicht is opgebazen en blauw. Was dat bij jou ook?

    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Nee, wel wat dik maar geen blauwe plekken of zo. Na een week was de meeste zwelling weg en kon ik praten zoals voordien... groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Hi Sanne,

    Ik heb aan de achterkant last van terugtrekkend tandvlees. voor ook, maar vooral aan de achterkant is het tandvlees ver teruggetrokken en liggen er tandhalzen bloot. Had jij dit ook? ik vroeg me af of dit even makkelijk te behandelen is als voor.

    Is het een dure ingreep? En ben je er (deels) voor verzekerd?

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Mijn tandvlees is aan de achterkant ook teruggetrokken, maar ze kunnen het alleen langs de voorkant herstellen, meen ik me te herinneren. Bij mij is dat ook verminderd door de voorkant te herstellen. Weet niet goed hoe dat komt. De ingreep kost tussen de 300 en 400 euro voor enkele tanden. Bij mij gebeurde het in 4x, dus reken maar uit. Intussen ben ik verzekerd via Dentalia, vanaf de 3e ingreep. Het is duur, maar oh zo nodig! Ik kon vroeger geen glas kraantjeswater drinken omdat dat pijn deed vd gevoeligheid. Nu totaal weg...

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Hey sanne,

    Heeft je tandarts je doorverwezen naar een paradontoloog of ging dat proces?
    En werd je dan rechtstreeks doorgestuurd naar die dokter in wilrijk?

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Ja, inderdaad verwezen door de tandarts en dan zelf op zoek gegaan naar een parodontoloog in de buurt. Zoveel parodontologen zijn er niet 😉

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Hoi
    Ik heb vorige week maandag een tandvleestransportatie ondergaan voor vier tanden.
    Momenteel is mijn gehemelte nog steeds erg gevoelig, vooral met eten en drinken.
    Ook kan ik niet goed praten, als ik veel praat krijg ik last op de plek waar het tandvlees is getransporteerd.

    Kan iemand mij enig perspectief bieden over hoe lang dit duurt etc?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Laura, tandvlees herstelt snel maar het gehemelte blijft een paar weken gevoelig... veel beterschap!

      Verwijderen
  33. Hoi Sanne. Ik moet ook een transplantatie ondergaan. Zoals jouw eerste behandeling. De 4 onderste tanden. Ik weet we zijn 10 jaar verder, maar mijn offerte is 1800 euro voor de ingreep. En er wordt gewoon huid uit mijn gehemelte gehaald. Betaalde jij €300 na teruggave van verzekering ofzo?

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Goh, dat lijkt me inderdaad wel heel duur! Geen idee hoeveel het nu kost. Mijn zus liet een paar jaar geleden ook zo een ingreep uitvoeren en betaalde 400 euro. Misschien toch eens een 2e parodontoloog raadplegen? De verzekering kwam inderdaad tussen (Medicalia van OZ) en betaalde 75% terug van die 300 euro. Dus ik betaalde maar rond de 100 euro effectief...

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Hoi Sanne, ik heb vorige week een transplantatie gehad en ik vroeg me af of jij ook veel ongemak hebt ervaren aan het gehemelte.
    Bij de (voor)tand zelf geen enkele klacht, maar de wond in het gehemelte is zelfs gevoelig voor lucht die ik inadem. De hechtingen zijn gisteren verwijderd en zag er volgens de assistente prachtig uit, maar ik ervaar meer pijn dan in het begin aan het gehemelte. Elke slok die ik neem of hap,die ik eet staan de tranen in mijn ogen van de pijn. Had jij diezelfde ervaring?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Peter. Nee dat heb ik helemaal niet gehad... misschien hebben ze meer weefsel weggenomen dan bij mij of dieper moeten snijden? Een mond geneest normaal wel snel dus zou toch snel beter moeten worden! Ik duim alvast!

      Verwijderen
  36. Hoi Sanne, sorry voor mijn vraag die ik je nu ga stellen, ik heb alle reacties gelezen, ik heb zelf heel erg veel last van terug getrokken tandvlees en ben in overweging om zo een transplantatie operatie ook te laten doen, ik ben ook nog niet zo oud.
    Mijn vraag was, zou je misschien wat foto's kunnen delen, hoe het is gegaan. En je zei als ik me goed verwoord dat ze aan de voorzijde zo een operatie kunnen doen. Maar ik heb zowel aan de voorzijde als aan de binnenzijde van mijn kaak, teruggetrokken tandvlees, kunnen ze beide kanten niet in een keer meenemen?
    Alvast bedankt voor je reactie straks. Mocht je de foto's toch wel willen delen maar prive, dan kan ik mijn mailadres opgeven: amrita-rao-@hotmail.com

    BeantwoordenVerwijderen