zaterdag 18 juli 2009

Al heel wat beter

15 juli was het dan zover: de laatste operatie! Op mijn kamer lag een meisje die ook een kaakoperatie zou ondergaan, en het was wel fijn om met haar op de kamer te liggen. Zo konden we de tijd wat doden, tot ze haar kwamen halen en een dik uur later ook mij.


Het wakker worden (zie foto) was heel erg lastig. Ik had een maagsonde die nog verwijderd moest worden en leuk is anders. Naast mij hing het zakje met bloed dat al uit mijn maag weggepompt was, maar toen ik wat rechter ging zitten kwam het er in een keer door m'n mond en neus mee door. Ik heb me zelden zo miserabel gevoeld als toen. Je bent amper wakker, hebt nog niet door dat de operatie achter de rug is en dan al overgeven... gezellig is anders. M'n ouders waren op bezoek toen ik 2u geleden wakker geworden was, maar ik was nog te suf om ook maar iets zinnigs te kunnen zeggen. Ik voelde mijn gezicht niet, was koortsig, had een bloedneus,... Redenen genoeg om effe op m'n gemak te bekomen... Alhoewel, op mijn gemak... Om de 45 minuten werd het ijs vervangen, je lippen ingesmeerd met vette zalf en je bloeddruk gemeten. Op dat moment echt niet leuk, want je wordt telkens wakker.



Die nacht heb ik geen oog dichtgedaan door het gepiep van machines, dorst, honger,... maar ik mocht nog niets eten of drinken. Pas in de morgen, zo'n 36u later, mocht ik voor het eerst wat water drinken. Ik kan zeggen: dat was het zaligste gevoel uit heel m'n leven, gewoon simpel water! Mijn gezicht zag er goed uit voor de ingreep: het is niet gezwollen, niet blauw en het is goed zichtbaar wat de chirurg juist heeft veranderd. Het eerste wat ik deed toen ik uit m'n bed mocht, was kijken in de spiegel hoe m'n tanden stonden. Ik kon wel huilen van geluk: ze staan perfect!!! Dit is waar ik jaren naar heb uitgekeken!








Rond 16u de volgende dag was ik thuis. Maatregelen die ik moet nemen: pijnstillers, ontstekingsremmers, vitaminen nemen en ik heb ook rekkertjes rond m'n tanden die m'n kaken op elkaar gebonden moeten houden. Je kunt er amper mee spreken, laat staan eten, maar gelukkig mogen ze uit om iets naar binnen te spelen. Ik eet pudding, yoghurt, soep en drink veel en ben 4 kilo afgevallen op 3 dagen tijd.


De voorlaatste foto is hoe ik er nu uitzie, 3 dagen na de operatie. De laatste een dag na de oepratie. Valt goed mee hé!