zondag 7 juni 2009

Operatie 15 juli:hoe en wat?

Op 15 juli staat de volgende (en laatste) operatie op het programma. Dr. Vercruysse gaat mijn bovenkaak naar voor zetten en kantelen. Dat is nodig om een goede beet te krijgen. Meer info a.d.h.v. de foto's: mijn bovenkaak staat niet recht op mijn onderkaak en te ver naar achter. Mijn onderkaak staat goed, de bovenkaak moet naar voren gezet worden. Zo komen mijn lippen en tanden hoe ze zouden moeten staan en zal mijn beet perfect zijn.







Deze operatie is de meest ingrijpende van de 2. Wat gaat er precies gebeuren? De bovenkaak (witte gedeelte) wordt losgemaakt van de onderkaak, neus en oogkassen en gezet zoals ze zou moeten staan. De kaken worden op het einde van de operatie met bouten aan elkaar vastgemaakt en blijven daar levenslang zitten (bouten zijn de gele dingetjes op de tekening). Ik blijf een nachtje op intensieve zorgen en mag in principe de volgende dag alweer naar huis. Een tweetal weken vloeibaar voedsel en dan zou het eten van vaste dingen weer moeten kunnen.
Ik ben nog nooit zenuwachtig geweest voor een operatie, maar ik moet toegeven dat dat deze keer wel anders is. Het is de meest ingrijpende en volgens ex-patiƫnten ook de pijnlijkste operatie in m'n leven en zie toch wel een beetje op tegen die pijn. Langs de andere kant hou ik mij ook wel vast aan het feit dat de vorige operatie echt heel goed verlopen was en dat ik na 2 dagen al was hersteld...