woensdag 11 augustus 2010

The End

Beste blogbezoekers



M'n blokjes zijn er nu 2 maanden af, en dus is het het ideale moment om de eindevaluatie te doen. Hier een samenvatting van de gedachten die ik had bij dit hele proces:


  1. Op de eerste plaats: ik ben supergelukkig met het resultaat. Het is nog mooier dan ik ooit had durven dromen en ik geniet er elke dag van.
  2. Het is heel belangrijk dat je veel vertrouwen hebt in de artsen/specialisten die je behandelen. Dat geldt bij alle operaties, maar toch zeker voor operaties in je aangezicht. Ik heb veel vertrouwen gevonden bij de stomatologen van AZ Monica Antwerpen, de vroegere Eeuwfeestkliniek, aan de Harmonie. Ikzelf ben geopereerd door dr. Herman Vercruysse en beveel hem dan ook graag aan. Een fantastisch chirurg, een zeer lieve en begrijpende man die me echt op m'n gemak heeft gesteld.
  3. Een kaakoperatie komt (meestal) nooit alleen. Kaken die assymetrisch staan, hebben meestal wel een oorzaak die ook behandeld moet worden, zoals bv. een verkeerde tongligging, zoals ik had. Intensieve logopedie kan dan bv. nodig zijn. Je moet je dus goed voorbereiden en informeren, want het is niet zomaar een operatietje en klaar is Kees.
  4. Een kaakoperatie hoeft in principe mentaal niet zwaar te zijn, maar ik heb het, bij nader inzien, toch ook wel moeilijk gehad met het grote gat dat ik enkele maanden tussen m'n tanden heb gehad. In de periode zelf heb ik er nooit bij stilgestaan en nagedacht; mijn doel was gewoon een mooie mond. Als ik nu naar de foto's kijk, besef ik soms maar pas wat ik er allemaal voor heb overgehad. Maar dat maakt het resultaat des te leuker!
  5. De pijn bij mijn operaties was te verwaarlozen, en ik heb er toch 'zware' gehad. Ook het herstel verliep supervlot. Ik heb 1 Ibuprofen genomen na de operaties en that was it. Ik heb echter ook verhalen gelezen van mensen die niet zo fortuinlijk waren en wél serieus pijn hebben gehad. Het hangt af van de ingreep, de chirurg maar vooral ook je lichaam. Het is moeilijk te voorspellen. Je kunt enkel hopen dat je even weinig hinder ondervindt als ik.
  6. Een operatie in je aangezicht, is helemaal anders dan eender welke andere soort operatie. Wat als het foutloopt??? Ik heb me die vraag echter nooit gesteld, want dan durf je inderdaad niet meer onder narcose. De chirurg heeft altijd gezegd: 'Gezichten mooier maken is mijn lief leven', en het is ook effectief zo. Mond-, kaak- en aangezichtchirurgen gebruiken de allernieuwste technologie en hun jarenlange ervaring om er inderdaad voor te zorgen dat je gezicht sowieso mooier uit de operatie komt. Het zal meer in proportie zijn en 'juist' zijn.
  7. Kaakoperaties gaan meestal gepaard met beugels. Daarom is het handig als je tandarts en chirurg samenwerken of dat al hebben gedaan. Dat maakt het contact tussen beide én jezelf, een stuk gemakkelijker. Soms is er immers overleg nodig.
  8. Informeer goed bij je hospitalisatieverzekering of ze de kosten van een kaakoperatie dekt. Sommige verzekeraars dekken deze kosten niet, andere betalen alles volledig terug. Een beugel wordt als volwassene nooit terugbetaald. Reken dus sowieso op 2000 euro kosten voor de beugel alleen.

Ikzelf heb geen seconde spijt gehad van de beslissingen die ik heb gemaakt om een mooie mond en een goed functionerend kauwstelsel te krijgen, ook niet vlak na de operaties toen ik me belabberd en miserabel voelde. Altijd heb ik mijn doel voor ogen gehouden, en zo moét je ook gewoon denken. Een mooier gezicht doet je zelfvertrouwen natuurlijk stijgen, maar je moet je toch ook goed in je vel voelen voor het hele proces. Een beugel dragen is niet het leukste dat er bestaat, en een gat van een cm tussen je twee voorste tanden al helemaal niet. Je moet de reacties van je omgeving kunnen verdragen; dat is zeer belangrijk om de moed niet te verliezen.

Aan de vele reacties op mijn blog heb ik gemerkt dat ik velen onder jullie heb kunnen informeren, en dat was ook de bedoeling. Dit was het relaas van 24 oktober 2008 tot en met 7 juni 2010, en ik hoop dat jullie er iets aan hebben gehad. Het was me alleszins een genoegen om de leuke reacties te lezen en bemoedigende woorden terug te kunnen schrijven. Reacties blijven steeds welkom!!!

Heel veel liefs

Sanne xxx