dinsdag 22 maart 2011

Tandvleestransplantatie: deel II

Woensdag 16 maart was het de beurt aan de rechterzijde van mijn onderste tandvlees. Het was de 2de keer dus dat ik zo'n transplantatie zou laten doen en nu wist ik toch al hoe het ongeveer zou lopen... Ik had m'n I-pod bij (dat stelde de parodontoloog zelf voor!); dan zou de tijd sneller gaan. Zo'n operatie duurt immers iets langer dan 2u, en dat is lang! Zeker onder plaatselijke verdoving en je dus getuige bent van alles wat er rond je gebeurt...



De foto links laat de situatie zien hoe ze was voor deze 2de transplantatie. Je ziet vooral dat de linkse tanden (dus de rechtse in mijn mond) nog niet behandeld zijn. De foto rechts laat de situatie zien vlak na de 2de transplantatie. Het ziet er ongeveer even vies uit als bij de eerste keer, maar nu ben ik zelf toch al een beetje gewend aan deze beelden :-)

De parodontoloog heeft weer mooi werk geleverd en je kunt hier heel goed zien dat de tanden echt heel mooi omsloten worden door het tandvlees, en dat van de wortels niets meer zichtbaar is. De operatie is op dezelfde manier verlopen als bij de 1ste keer.

Midden april ga ik terug op consultatie en zal er besproken worden hoe de openingen tussen de tanden opgevuld kunnen worden. Eerst moet het tandvleese echter stabiliseren en dat duurt dus een paar weken. Ik post zeker foto's van de volledige voor en na!

Conclusie: als je terugtrekkend tandvlees hebt, is er een zeer efficiënte methode om dat te behandelen. Het is niet de leukste operatie, want je bent slechts plaatselijk verdoofd en je kunt best je ogen heel de tijd toehouden, of je ziet dingen die je liever niet zag :-) Het is wel vrij duur: 300 euro per trandplantatie, dus 600 voor de 2. Ik spendeer echter liever dat geld eraan, omdat het resultaat echt prachtig is én ik graag mijn eigen tanden wil houden tot ik sterf. En dan is er af en toe een onderhoudje nodig, net als bij een auto. Veel mensen zeiden me "Wat??? Zoveel geld??", maar heb je er al eens bij stilgestaan hoeveel je al hebt uitgegeven aan het onderhoud van je auto? Tanden zijn zo belangrijk, en daar hoort gezond tandvlees gewoon bij!

Tandvleestransplantatie deel I: 1 maand later

Mijn tandvlees trok zich terug aan mijn onderste tanden, zowel links als rechts. Een parodontoloog opereert altijd slechts 1 zijde per keer, omdat het anders voor de patiënt wel erg lastig wordt :-)
Check dus zeker mijn vorige posts hierover. De foto laat de situatie zien 1 maand na de tandvleestransplantatie deel I, waarbij de tanden rechts op de foto (links dus in mijn mond) behandeld zijn. Je ziet meteen dat het tandvlees daar nog wat dik is, maar toch al mooi genezen! Als je deze foto vergelijkt met de eerste foto van hoe het was voor de operatie, is toch een duidelijke verandering zichtbaar. De wortels van de tanden liggen niet meer bloot en het tandvlees omsluit mooi de tanden.